HomeButton

Serpentin lyhyt historia

Serpentin syntysanat lausui Heikki Tarjanne Espoon Puhallinorkesterin 10-vuotisjuhlakonsertin karonkassa vuonna 1983. Samana syksynä aloitettiin harjoitukset, joita aluksi pidettiin Tarjanteen kotitiloissa. Sitten siirryttiin Jorvin sairaalan kellaritiloihin ja sieltä Tuulimäen kalliosuojaan Tapiolassa. Vuonna 2007 uudeksi harjoituspaikaksi tuli Lillklobb Espoossa.

Serpentti aloitti seitsikkona jossa Eb-kornetin korvasi Eb-klarinetti. Vuonna 1984 mukaan tuli Eb-kornetti ja klarinettia hyödynnettiin uudemmissa sovituksissa. Näin kokoonpanosta tuli suunnilleen kahdeksan soittajan yhtye, vaikka perusohjelmiston muodostavat edelleen seitsikkosovitukset. Serpentin alkuvuosien perusohjelmiston muodostivat teekkaripuhaltajilta perityt vanhat seitsikkonuotit sekä niin sanottu harmaa kirja, joka on kopio Yleisradion nuotistossa säilytettävistä oululaisten sotilasmuusikoiden 1920-luvulla kopioiduista seitsikkokirjoista. Kirjat sisältävät 225 sävelmää. Ne koostuvat perinteisestä seitsikkomusiikista, tanssisävelmistä, operettimusiikista, alkusoitoista, oopperapotpureista - kaikesta siitä, mitä suomalaiset seitsikot ovat 1870-luvulta alkaen soittaneet. Pari sen aarteista ovat vaikkapa Harald Hedmanin seitsikkosävellys, alkusoitto Sven Dufva, jonka Hedman sävelsi ilmeisesti juuri Oulun vuosinaan; toinen on Emil Pahlmanin ikimuistoinen ketju Suomalaisia sävelmiä.

Vanhempaa seitsikkomusiikkiakin on saatu lisää, kun Serpentti osti kopiot Hannes Konnon nuottikirjoista joissa on hänen sovituksiaan sekä myös joitakin hänen sävellyksiä.

Seitsikon uudempaa ohjelmistoa edustaa yhtyeen taiteellisen johtajan Pekka Karvasen sovitukset, joissa ohjelmiston skaalaa on laajennettu barokkimusiikista jazzahtaviin ja glenmiller-tyylisiin sovituksiin.

Soittotaitoaan Serpentti ylläpitää paitsi viikottaisilla harjoituksilla, myös koulutustilaisuuksilla. Tärkeimmäksi on vuosien aikana muodostunut Lieksan vaskiviikko, jolle Serpentti on osallistunut jo 1990-luvulta alkaen. Oppia on saatu myös Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla. Kaustisella Serpentillä oli kunnia esiintyä paikallisen torviseitsikon kanssa mm. Wanhan ajan iltamissa, jossa soiton lisäksi esiinnyimme myös näyttelijöinä näytelmässä, pääasiassa kilometritolppina.

Parin vuoden ajan vuosina 2006-2008 Serpentti osallistui Espoon Työväenopiston toimintaan opintopiirinä, jota johti Veli-Antti Koivuranta.

Serpentin toiminnan päätavoite on ylläpitää ja kehittää suomalaista seitsikkomusiikkia. Tätä tehtävää toteutetaan esiintymällä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, sekä vanhan seitsikkomusiikin vaalimisen lisäksi kehittää ja laajentaa ohjelmistoa uusilla kappaleilla ja uudemmalla musiikilla.

Kotimaassa Serpentti esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa kirkosta kapakkaan. Häät ja merkkipäivät ovat olleet mielenkiintoisia keikkakohteita. Myös monet firmojen tilaisuudet sekä erikoisesti Espoon kaupungin järjestämät tilaisuudet ovat olleet merkittäviä ja mieleenpainuvia soittokokemuksia.

Serpentin ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautui Turkkiin vuonna 1988. Pidimme konsertin Istanbulin Teknisen korkeakoulun auditoriossa ja kuulijoina oli salintäyteinen innokas kuulijakunta. Lisää matkoista Matkat -osastossa.

Serpentin Konno-levy julkaistiin 26.2.2012 ja sitä on saatavilla Helsingin musiikkitalon Fuga-myymälässä sekä Serpentin jäseniltä.

Levyn mukana tulevassa 16-sivuisessa vihkosessa on paljon Kari Ketolan tutkimuksissa löytynyttä mielenkiintoista taustatietoa Hannes Konnosta ja hänen musiikistaan.

Levyä voi tilata myös postitse hintaan 15 € + toimitusmaksu 3 €

Klikkaamalla alla olevaa levykuvaketta, voit lukea levyn mukana olevan vihkosen tekstin.

on yhtye, joka nauttii soittamisesta niin omaksi kuin muidenkin iloksi. Serpentin peruskokoonpano on perinteinen suomalainen torviseitsikko, mutta kokoonpano vaihtelee viidestä kymmeneen soittajaan.

[ etusivu | ajankohtaista | matkat | historia | photo | in english]

Konno abc
Serpenttisoitin1
Puhallinyhtye
SERPENTTI
Puhallinyhtye

Serpentin perustajajäsenet:

Heikki Tarjanne, baritoni

Veikko Porra, tenori

Martti Nissinen, altto

Antti Ahokas, tuuba

Kalervo Leppänen, kornetti

Lassi Lintunen, kornetti

Paavo Helisto, klarinetti

Muut jäsenet:

Pekka Karvanen, kornetti

Alf Ole Wanamo, kornetti

Paula Virtanen, kornetti

Simo Rantanen, kornetti

Seppo Piipari, tuuba

Nelli Nikkanen, tuuba

Esa Lähteenmäki, tuuba

Kari Ketola, altto

Saija Saarnio, altto

Lauri Niemi, tenori

Aksel Kiviniemi, tenori

Maija Ahtee. baritoni

Jorma Haapamäki, baritoni

Antti Kuivalainen, tuuba

Teppo Alestalo. tenori

Janne Torkkel, kornetti

Konno 123
taustaa
ContactButton1a ContactButton1 ContactButton AboutButton GalleryButton HomeButton